Cep Telefonu ve Laptop Bataryalarının Neden Zamanla Performansı Düşüyor?

Cep telefonu veya laptop gibi cihazlarda ki pil neden ölüyor ? Hadi bu soruyu cevaplayalım…

Pil verimliliğini arttırmak ve erken performans kaybı yaşamamak adına %20 altına düştüğü taktirde şarj etmeniz tavsiye edilmektedir.
Kullandığımız elektronik cihazların pillerin ömürleri ne yazık ki bir kaç sene içerisinde tükeniyor. İnsanların yaşlarının ilerledikçe güç ve kuvvetten düşmesi gibi kullandığımız cep telefonu veya laptop pilleri de zamanla performans kaybına uğramaktadır. Ancak üretici firmaların bazı hatalarının pil performans kaybında sorumluluğunun olduğu inkar edilemeyecek bir gerçek olduğu gibi biz kullanıcılarında yaptığı bazı hatalar pilin erken ölmesine sebep olabilmektedir.

Telefon veya Laptop Pillerin Çalışma Sistemi Nasıldır?
Günümüz teknoloji cihazlarında ki pillerin çoğunluğu Lityum-iyon ve benzerlerini teşkil etmektedir. Bu pillerin çalışma prensibi şu şekilde gerçekleşmektedir. ”Ametal lityumdan meydana gelen pozitif elektrot (anot), karbon negatif elektrota (katot) bağlıdır. Pili şarj etmek için iyonlar (elektrik yüklü atomlar) lityum katot üzerinden iyonların biriktirildiği karbon anota itilir”
Serbest kalan iyonlar lityum katoda doğru olan akım ile beraber cep telefonu veya laptopa güç depolama ile son bulur.

Pillerin çoğunluğu bu şekilde işlevselliğini sürdürmektedir. Lityum iyon piller tüketicilerin taleplerine daha çok cevap verebildiği için en çok tercih edilmesinin sebebi olarak gösterilir. Hafif yapısı, kolay taşınabilir olmasının yanında bozulmadan defalarca şarj edilebilmesi en çok tercih edilebilmenin gereklilikleri arasındadır.

Neden Piller Ölüyor?
Fabrikadan çıkışıyla beraber aslında pillerin artık sayılı günleri kalmıştır. Lityum-iyon pilleri minimum oranda kullansanız dahi bir kaç sene içerisinde kullanılmaz hale gelecektir. Süreklilik arz eden kullanımlarda ise batarya ömrü ortalama iki yıldır. Kimyasal reaksiyonla çalışan piller zamanla enerji kaybına uğramaktadır.

Dünyaca ünlü pil analiz şirketi Cadex genel müdürü Isidor Bunchman ise şunları söylemektedir.”Piller yaşlandıkça iyon akışını azaltan bazı engeller meydana gelir ve bu engeller pili zamanla kullanılmaz hale getirir.”
 
Zaman Pil Üzerinde Değişimlere Sebep Olur?
Tekrarlanan iyon yükleme ve boşaltma işlemi lityum maddesinin yapısını değiştirerek ileride ki değişimleri zorlaştırmaktadır. Süreklilik söz konusunda olduğunda reaksiyonlar pil içerisinde ki katotun üzerinde çözünmüş metal artığı bırakır. Ayrıca pil içerisinde ki elektrolikler de bozulmaya eğilimlidir, katot üzerinde oksitlenerek iyon yolunu tıkar.
 
İdeal Pil için Ne Gerekiyor?
Lityum-iyon batarya teknolojisinin artık sınırlarına gelindiğini belirten Bunchman, yeni teknolojilerinse çok yakında geleceği sinyalini veriyor ve ekliyor: ” Araştırmalarımızın çoğu katotlar üzerinde yoğunlaşıyor. Anot ise karbon bileşeniyle meydana geliyor.Anotun daha yoğun enerji kazandırabilmek için silikon eklenmesi yönünde çalışmalar var”. Bunchman kısaca pil yapımcılarının daha iyisini üretebilmek için çalıştığını dile getiriyor.

Bluetooth Lakaplı Kral Harald’ın Hazinesi Keşfedildi